Ga naar de inhoud
 • Persoonlijke aanpak
 • 20 jaar ervaring
 • Kennis van energie-efficiënte
 • Kosteloos advies
 • Snel schakelen
 • Persoonlijke aanpak
 • 20 jaar ervaring
 • Kennis van energie-efficiënte
 • Kosteloos advies
 • Snel schakelen

Soorten scheuren in bestaande woningbouw en hoe ze te voorkomen

Soorten scheuren in bestaande woningbouw en hoe ze te voorkomen

Scheurvorming in bestaande woningen kunnen verschillende oorzaken hebben. Scheuren kunnen variëren in grootte, vorm en ernst. Het is belangrijk om de verschillende soorten scheuren te herkennen, aangezien ze vaak een indicatie zijn van onderliggende problemen. In dit blog zullen we verschillende soorten scheuren bespreken die voorkomen in bestaande woningbouw en hoe je ze eventueel kunt herkennen.

1. Horizontale Scheuren

Herkennen: Horizontale scheuren lopen evenwijdig aan de grond en kunnen wijzen op ernstige structurele problemen, zoals funderingsproblemen of grote grondbeweging. Deze scheuren zijn vaak breder aan de bovenkant dan aan de onderkant.
Oorzaken: Horizontale scheuren worden meestal veroorzaakt door externe druk op de muren, zoals grondbeweging, waterdruk of verzakkingen.

2. Verticale Scheuren

Herkennen: Verticale scheuren lopen recht omhoog of omlaag en kunnen variëren in breedte en lengte. Ze komen vaak voor rond deuren, ramen en hoeken van gebouwen.
Oorzaken: Verticale scheuren kunnen worden veroorzaakt door normale structurele bewegingen, zetting van het gebouw, of thermische uitzetting en krimp. Ze zijn meestal minder ernstig dan horizontale scheuren, maar kunnen wel wijzen op structurele problemen.

3. Diagonale Scheuren

Herkennen: Diagonale scheuren lopen schuin en kunnen zowel naar boven als naar beneden hellen. Ze kunnen variëren in lengte en breedte en komen vaak voor in metselwerk of pleisterwerk.
Oorzaken: Diagonale scheuren worden vaak veroorzaakt door spanningen in het gebouw als gevolg van grondbeweging, structurele veranderingen of thermische belastingen.

4. Scheuren in Lijnen

Herkennen: Scheuren die lijnen volgen, zoals voegen tussen de verschillende bouwmaterialen, kunnen wijzen op normale krimp of uitzetting van materialen.
Oorzaken: Deze scheuren zijn meestal esthetisch van aard en worden veroorzaakt door natuurlijke processen zoals het drogen van beton of metselwerk.

5. Haarscheuren

Herkennen: Haarscheuren zijn dunne scheuren die vaak voorkomen in pleisterwerk, verf of gips. Ze kunnen moeilijk te zien zijn en worden soms pas opgemerkt na het schilderen van muren of plafonds.

Oorzaken: Haarscheuren kunnen worden veroorzaakt door werking van materialen onderling, of bijvoorbeeld trillingen in de buurt.
Lang niet alle scheuren in gebouwen zijn direct ernstig van aard. Sommige scheuren zijn esthetisch niet gewenst maar kunnen geen kwaad. Als scheuren veranderen in vorm, grootte of als ze gepaard gaan met andere tekenen van structurele problemen zoals verzakkingen of scheefstand van muren, is het raadzaam om professionele hulp in te schakelen voor een inspectie.

Ik deel graag mijn kennis:

 • Alles Wat Je Moet Weten Over Het Energielabel Voor Bestaande Woningen
  8 mei 2024

  Alles Wat Je Moet Weten Over Het Energielabel Voor Bestaande Woningen

  Het energielabel voor bestaande woningen is een belangrijk instrument geworden in de wereld van vastgoed en duurzaamheid. Het biedt...

  Lees verder
 • Soorten scheuren in bestaande woningbouw en hoe ze te voorkomen
  21 maart 2024

  Soorten scheuren in bestaande woningbouw en hoe ze te voorkomen

  Scheurvorming in bestaande woningen kunnen verschillende oorzaken hebben. Scheuren kunnen variëren in grootte, vorm en ernst. Het is belangrijk...

  Lees verder
 • Het belang van professionele begeleiding: het maken van verbouwplannen door ROBO
  21 maart 2024

  Het belang van professionele begeleiding: het maken van verbouwplannen door ROBO

  Het verbouwen van een woonhuis kan een spannende maar ook een uitdagend project zijn. Of je nu een kleine...

  Lees verder
 • Wat is een bouwtechnische keuring en waarom is het belangrijk?
  21 maart 2024

  Wat is een bouwtechnische keuring en waarom is het belangrijk?

  Stel je voor: je hebt net een huis gevonden dat je graag wilt kopen. Het lijkt perfect van buiten,...

  Lees verder
 • Ontdek de ideale isolatie voor jouw spouwmuur
  21 maart 2024

  Ontdek de ideale isolatie voor jouw spouwmuur

  Bij het verbeteren van de energie-efficiëntie van een gebouw, is isolatie een van de meest effectieve stappen die je...

  Lees verder
 • Het belang van Beng-berekeningen in duurzaam bouwen
  13 maart 2024

  Het belang van Beng-berekeningen in duurzaam bouwen

  In de wereld van duurzaam bouwen zijn Beng-berekeningen een belangrijk instrument. Beng staat voor ‘Bijna Energieneutrale Gebouwen’, een term...

  Lees verder