Ga naar de inhoud
 • Persoonlijke aanpak
 • 20 jaar ervaring
 • Kennis van energie-efficiënte
 • Kosteloos advies
 • Snel schakelen
 • Persoonlijke aanpak
 • 20 jaar ervaring
 • Kennis van energie-efficiënte
 • Kosteloos advies
 • Snel schakelen

Het belang van Beng-berekeningen in duurzaam bouwen

Het belang van Beng-berekeningen in duurzaam bouwen

In de wereld van duurzaam bouwen zijn Beng-berekeningen een belangrijk instrument. Beng staat voor ‘Bijna Energieneutrale Gebouwen’, een term die steeds vaker opduikt in discussies over energie-efficiëntie en milieubewust ontwerpen. Maar wat zijn Beng-berekeningen nu precies en waarom zijn ze zo belangrijk in het verkrijgen van een duurzamere gebouwde omgeving?

Wat is een Beng-berekening?

Een BENG-berekening zorgt ervoor dat kan worden aangetoond dat een gebouw voldoet aan de BENG normen. De eisen zijn afhankelijk van de verhoudingen van het gebouw. De exacte eisen kunnen worden bepaald bij het opstellen van de berekening. Een vrijstaande woning heeft bijvoorbeeld eenvoudigere eisen dan een tussenwoning. Ook zijn er 3 BENG-indicatoren. Hieraan moet de berekening voldoen. BENG 1 gaat over de totale energiebehoefte voor verwarming en koeling. BENG 2 gaat over het primaire fossiele brandstofgebruik en BENG 3 heeft te maken met het percentage hernieuwbare energie dat wordt gebruikt. Aan alle drie factoren moet worden voldaan.

De berekeningen omvatten verschillende aspecten van het gebouwontwerp, waaronder de isolatie, ventilatie, verwarming, koeling, verlichting en de integratie van duurzame energiebronnen zoals zonnepanelen of warmtepompen. Door deze factoren te analyseren en te optimaliseren, kunnen architecten en ingenieurs de energieprestaties van een gebouw verbeteren en de ecologische voetafdruk verkleinen.

Waarom zijn Beng-berekeningen belangrijk?

1. Energie-efficiëntie: Beng-berekeningen helpen bij het in kaart brengen van mogelijkheden voor energiebesparing binnen een gebouw. Door de energieprestaties in kaart te brengen, kunnen ontwerpers maatregelen nemen om het energieverbruik te verlagen, wat resulteert in lagere energiekosten en een verminderde afhankelijkheid van fossiele brandstoffen.

2. Duurzaamheid: In een tijd waarin het klimaat centraal staat, zijn Beng-berekeningen erg belangrijk voor het vergroten van duurzaamheid in de bouwsector. Door bijna energieneutrale gebouwen te realiseren, dragen deze berekeningen bij aan het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen en het bevorderen van hernieuwbare energie.

3. Wettelijke eisen: Steeds meer landen leggen wettelijke eisen op voor de energieprestaties van gebouwen. Beng-berekeningen bieden een gestandaardiseerde methode om te voldoen aan deze voorschriften en zorgen ervoor dat nieuwe constructies aan de hoogste normen van energie-efficiëntie voldoen.

4. Kostenbesparing op lange termijn: Hoewel investeringen in energie-efficiëntie aanvankelijk hoger kunnen zijn, leiden Beng-berekeningen op lange termijn tot forse kostenbesparingen. Door te kiezen voor duurzame oplossingen kunnen gebouweigenaren hun operationele kosten verlagen en tevens de waarde van het vastgoed verhogen.

De toekomst van Beng-berekeningen

Naarmate de vraag naar duurzame gebouwen blijft groeien, zullen Beng-berekeningen een nog belangrijkere rol gaan spelen in de bouwsector. Ontwikkelingen op het gebied van bouwmaterialen, technologieën en ontwerppraktijken zullen verdere verbetering van energieprestaties mogelijk maken.
Bovendien zullen Beng-berekeningen naar verwachting door ontwikkelen om een breder scala aan duurzaamheidsfactoren te omvatten, zoals watergebruik, materiaalkeuze en ecologische impact.

In een wereld waarin de roep om actie tegen klimaatverandering steeds luider wordt, zijn Beng-berekeningen een krachtig instrument om de transitie naar een duurzamere gebouwde omgeving te versnellen. Door de focus te leggen op energie-efficiëntie en milieubewust ontwerp, kunnen we samen werken aan een toekomst waarin onze gebouwen niet alleen plaatsen zijn om te wonen en te werken, maar ook bijdragen aan het behoud van de planeet voor toekomstige generaties.

Ik deel graag mijn kennis:

 • Alles Wat Je Moet Weten Over Het Energielabel Voor Bestaande Woningen
  8 mei 2024

  Alles Wat Je Moet Weten Over Het Energielabel Voor Bestaande Woningen

  Het energielabel voor bestaande woningen is een belangrijk instrument geworden in de wereld van vastgoed en duurzaamheid. Het biedt...

  Lees verder
 • Soorten scheuren in bestaande woningbouw en hoe ze te voorkomen
  21 maart 2024

  Soorten scheuren in bestaande woningbouw en hoe ze te voorkomen

  Scheurvorming in bestaande woningen kunnen verschillende oorzaken hebben. Scheuren kunnen variëren in grootte, vorm en ernst. Het is belangrijk...

  Lees verder
 • Het belang van professionele begeleiding: het maken van verbouwplannen door ROBO
  21 maart 2024

  Het belang van professionele begeleiding: het maken van verbouwplannen door ROBO

  Het verbouwen van een woonhuis kan een spannende maar ook een uitdagend project zijn. Of je nu een kleine...

  Lees verder
 • Wat is een bouwtechnische keuring en waarom is het belangrijk?
  21 maart 2024

  Wat is een bouwtechnische keuring en waarom is het belangrijk?

  Stel je voor: je hebt net een huis gevonden dat je graag wilt kopen. Het lijkt perfect van buiten,...

  Lees verder
 • Ontdek de ideale isolatie voor jouw spouwmuur
  21 maart 2024

  Ontdek de ideale isolatie voor jouw spouwmuur

  Bij het verbeteren van de energie-efficiëntie van een gebouw, is isolatie een van de meest effectieve stappen die je...

  Lees verder
 • Het belang van Beng-berekeningen in duurzaam bouwen
  13 maart 2024

  Het belang van Beng-berekeningen in duurzaam bouwen

  In de wereld van duurzaam bouwen zijn Beng-berekeningen een belangrijk instrument. Beng staat voor ‘Bijna Energieneutrale Gebouwen’, een term...

  Lees verder