• HSB energiezuinige aanbouw
Het
Fundament
Voor de
Start van een
Goede Bouw!

Is een woningaanpassing iets voor u?

Woningaanpassingen kunnen de kwaliteit van leven weer een stuk aangenamer maken. Vooral als de aanpassing helpt bij het uitvoeren van activiteiten in huis. Er zijn vele verschillende woningaanpassingen mogelijk. Het maken van de juiste keuze kan echter moeilijk zijn. Het gaat tenslotte niet alleen om praktische oplossingen voor zaken als naar bed gaan, opstaan, douchen of toiletgang, ook emotionele aspecten spelen een rol. U moet misschien kiezen tussen verbouwen of verhuizen.

Welke oplossing is voor u geschikt?

ouder-worden-in-eigen-huisAller eerst is het van belang om de knelpunten in huis in kaart te brengen. Als er een goed beeld is van de knelpunten in huis, kunt u zichzelf afvragen welke activiteit(en) u wilt blijven doen en op welke manier. Het is belangrijk om te weten of en welke woningaanpassing(en) een antwoord bieden op úw vraag. Om hier achter te komen gaat u op zoek naar informatie over de woningaanpassing(en) die uw belangstelling hebben. Ga bij het zoeken naar een oplossing niet alleen uit van de huidige behoeften, maar probeer ook voor te stellen hoe u er over 5 tot 7 jaar voor staat. Heeft u tegen die tijd misschien andere problemen en behoeften? Probeer in te schatten wat het hoogst haalbare niveau van functioneren in de toekomst zal zijn. Om een woningaanpassing langere tijd te kunnen gebruiken moet het met de veranderende behoeften ‘mee kunnen groeien’. Een vergoeding voor een aanpassing wordt in principe maar eenmaal in de 5 of 7 jaar gegeven.

Verschillende soorten oplossingen

Er zijn veel verschillende woningaanpassingen op de markt. Door het grote aantal mogelijkheden kunt u vaak kiezen uit meerdere oplossingen. Er zijn eenvoudige woningaanpassingen die u zelf kunt realiseren en oplossingen voor complexe(re) problemen waarbij het inwinnen van advies aan te bevelen of noodzakelijk is.

Eenvoudige woningaanpassingen

Het is zeker de moeite waard om eerst na te gaan wat de mogelijkheden zijn om het probleem in uw huis zelf op te lossen. Als de oplossing gemakkelijk is komt u waarschijnlijk niet in aanmerking voor een vergoeding van de woningaanpassing. In dit geval kunt u nu zelf op zoek gaan naar een oplossing en hoeft u geen aanvraagprocedure op te starten. Een voorbeeld van een eenvoudige oplossingen is:

  • Het aanpassen van uw interieur. Door een andere opstelling van meubels kunt u extra ruimte creëren. Vraag advies aan een ergotherapeut of binnenhuisarchitect met ervaring op dit gebied.

Oplossingen voor complexe woningaanpassingen

Als u zelf oplossingen aanbrengt en/of realiseert waarmee u op langere termijn niet geholpen bent, is een grotere complexere aanpassing mogelijk een uitkomst. Er zijn verschillende mogelijkheden denkbaar: van seniorensloten in uw deuren tot een uitbouw aan uw woning. U kunt u laten adviseren door een ergotherapeut of een bouwkundig adviseur die gespecialiseerd is in dit soort woningaanpassingen. Zeker als u voor verschillende activiteiten aanpassingen nodig heeft, zijn zij in staat de mogelijkheden te overzien. Een voorbeeld van een dergelijke aanpassingen is:

  • De woning zodanig uitbreiden dat alle functies op de begane grond beschikbaar zijn en geschikt zijn voor bijvoorbeeld rolstoelgebruik;

Hoe maakt u een weloverwogen keuze?

Heeft u op dit moment al beperkingen dan is het mogelijk om u te laten adviseren door een ergotherapeut. Bij voorkeur een ergotherapeut die ervaring heeft met woningaanpassingen. Het gaat om een programma van eisen voor de activiteiten van het dagelijks leven. Bij het opstellen van het eisenpakket is het belangrijk dat u de eigen mogelijkheden optimaal kan benutten. Voor eventuele verzorgers is het belangrijk dat zij in een zo min mogelijke belastende houding kunnen verzorgen. Neem rustig de tijd voordat u beslist welke aanpassingen u wilt laten uitvoeren. Vraag u hierbij af welke oplossing het meest praktisch is in uw woning. Bij een verbouwing van uw huis is het verstandig en vaak zelfs noodzakelijk hiervoor ook een aparte tekening te laten maken, waarin het ontwerp en de technische specificaties weergegeven worden. ROBO bouwkundig ontwerp & adviesbureau is gespecialiseerd in woningaanpassingen. Wij komen graag bij u langs om te adviseren in de mogelijkheden die het beste bij uw situatie passen.

Hoe u een vergoeding voor uw woningaanpassing aanvraagt wordt beschreven in een van mijn volgende blog artikelen.