• HSB energiezuinige aanbouw
Het
Fundament
Voor de
Start van een
Goede Bouw!

Veel voorkomende gebreken bij een bouwtechnische keuring

Zijn er gebreken die gemiddeld gezien vaker voorkomen tijdens een bouwtechnische keuring? Jazeker.

bouwtechnische-keuringBijvoorbeeld een te laag aangebrachte loodslabben op een plat dak aansluiting. Hierdoor ontstaat er capillaire werking en wordt hemelwater opgezogen in de constructie. Als de dakbedekking hoog genoeg is opgezet kan het lood ingekort worden, zodat de onderzijde van het lood boven de waterlijn uitkomt. Een gebrek wat ik ook regelmatig tegenkom is waterslag. Je hoort dan bij het snel uitzetten van een kraan een klap in de leiding. Ten gevolge hiervan kunnen hoge drukpieken optreden die de leiding grondig kunnen beschadigen. Waterslag kan voorkomen worden door een waterslagdemper in de waterleiding te plaatsen. Wat waarschijnlijk iedereen bekend voorkomt is houtrot, in kozijnen of andere houten constructies in een woning. Het komt nogal eens voor dat een woning net geschilderd is en dat dergelijke gebreken bijna niet zichtbaar zijn. Het is dan dus zaak om alert te zijn en de kozijnen nauwkeurig te controleren. Vaak kan houtrot in kozijnen hersteld worden door het aangetaste hout zeer zorgvuldig weg te kappen en dit vervolgens weer op te vullen. Als vierde en laatste gebrek kom ik regelmatig vloerverwarmingssystemen tegen waarbij de zwarte vloerverwarmingsslangen zijn toegepast. Deze slangen veroorzaken de nodige problemen, doordat ze zuurstof doorlaten wat in de installatie terechtkomt. Dit veroorzaakt corrosie die het systeem op den duur aantast. De laatste keer dat ik dit tegenkwam was in de gemeente Nuenen, Gerwen en Nederwetten. Voor deze situatie heb ik toen in de rapportage opgenomen om een harde scheiding aan te brengen tussen vloerverwarming en cv-ketel middels een platenwisselaar.
Tijdens een bouwtechnische keuring worden al deze gebreken vastgelegd en verwerkt in een uitgebreide rapportage. Het betreffende onderdeel krijgt een kwaliteitsscore, constatering, maatregel en er worden kosten opgenomen voor herstel. Op deze manier krijgt u een goed beeld van de bouwkundige staat van de woning.

Gaat u ook voor zekerheid? Ga naar https://www.robobureau.nl/werkzaamheden/bouwtechnische-keuring/ en vraag een bouwtechnische keuring aan.

Zie ook artikel in magazine Vereniging Eigen Huis.