• HSB energiezuinige aanbouw
Het
Fundament
Voor de
Start van een
Goede Bouw!

Het bouwproces van A tot Z in het kort

Als u van plan bent om zelf een kavel grond te kopen om hier uw droomhuis op te laten bouwen, dan is het verstandig om stil te staan bij de belangrijkste stappen van een dergelijk bouwproces. Op hoofdlijnen zijn deze stappen als volgt samen te vatten:

  • U koopt eerst een kavel grond. Bij de gemeente waar u zou willen bouwen kunt u informeren of er bouwkavels beschikbaar zijn. Ook kunt u makelaars benaderen met de vraag voor u op zoek te gaan naar een geschikt bouwkavel. Ook kunt u op bouwkavels.nl en op funda.nl meer informatie vinden over beschikbare bouwkavels. Waar u vooral op moet letten is of het kavel dat u op het oog heeft wel een woonbestemming heeft. Heeft u een kavel met een andere bestemming gekocht, zoals bijvoorbeeld een agrarische bestemming, dan mag u daar in beginsel geen woning op bouwen.
  • Nadat u een kavel heeft gekocht ontwerpt u een woning. Het is gebruikelijk en ook aan te bevelen dit door een professionele partij te laten uitwerken. ROBO kan dit proces voor u verzorgen. De samenwerking tussen u en ROBO wordt vastgelegd in een overeenkomst.
  • Als de bouwplannen klaar zijn dient er bij de gemeente een bouwvergunning aangevraagd en verleend te worden. Ook in deze vergunningenprocedure kunt u tegen een aantal problemen aanlopen.
  • Daarna moet er een bouwbedrijf geselecteerd worden om het bouwplan te realiseren en moet het bouwplan uitgevoerd worden. Bij het uitzoeken van een aannemer verdient het de voorkeur een aannemer in de arm te nemen die is aangesloten bij het Garantie Instituut Woningbouw (GIW). Het GIW biedt u een waarborg voor het geval de aannemer onverhoopt failliet zou gaan en bovendien is er een garantieregeling voor het geval er na de oplevering van uw woning nog gebreken blijken te zijn.

Als u het bouwen en (laten) ontwerpen van een eigen woning vergelijkt met het kopen van een reeds ontworpen nieuwbouwwoning dat moet u rekening houden met een aantal voor- en nadelen.

Voordelen:

  • U krijgt de kans om een woning helemaal naar uw persoonlijke wensen te laten ontwerpen.
  • Als u bepaalde specifieke woonwensen heeft, zou het laten bouwen van een eigen woning wel eens goedkoper kunnen uitpakken dan het kopen van een reeds ontworpen nieuwbouwwoning met daaraan verbonden dure meerwerk.
  • U bent direct eigenaar van de grond en niet pas op het moment dat de woning opgeleverd wordt zoals het geval is bij een reeds ontworpen nieuwbouwwoning.

Nadelen:

  • Het gehele bouw- en ontwerpproces vergt veel meer tijd, deskundigheid en aandacht.
  • Bij problemen tijdens de bouw of in de ontwerpfase kan het lastig zijn om te bepalen wie er voor bepaalde schade verantwoordelijk is. Bij de koop van een kant en klaar huis is het vaak eenvoudiger om de ontwikkelaar of aannemer aansprakelijk te stellen.